Filed Under:  Eveniment, Sfaturi

Sfatul medicului veterinar: Sezonul sacrificării porcilor

22nd noiembrie 2011   ·   0 Comments

Sunt surprins cât de repede trece timpul, parcă ieri simţeam caldura  razelor soarelui verii şi toamnei, care ne-au oferit toate condiţiile pentru a  ieşi cu bine din sezonul rece, instalat deja. În munca ce o desfăşor  şi în discuţiile mele cu oamenii din mediul rural am constatat  starea lor de mulţumire şi satisfacţie pentru roadele obţinute în acest an.

Toate acestea sunt pe deplin satisfăcute de sacrificarea tradiţională a porcului (suinelor), obicei românesc, un eveniment deosebit ce precede sărbătorile de iarnă. Acesta este momentul  în care au loc marile reuniuni de familii şi nu numai…

Aşadar, în articolul actual voi face referire la suine (porci), specia de animale domestice care a oferit dintotdeauna românilor mari satisfacţii culinare.c

RASELE  de suine existente  în România s-au diversificat foarte mult în ultimii ani, totuşi, în gospodăriile oamenilor domină rase ca Marele Alb, Bazna, Landrace, Durock, rase de carne şi mixte, mai rar fiind întâlnite rase exclusive de carne ca, Pietren, Pick..Ca şi recomandare personală  aş încuraja creşterea unor rase pe cale de dispariţie, ca Mangaliţa, deoarece s-a dovedit a avea grăsime fără colesterol.

HRĂNIREA  la aceaste specii poate fi foarte diversificată datorită faptului că sunt omnivore. Nu voi intra în amănunte de nutriţie, dar doresc ca fiecare crescător să hrănească cât mai natural propriile animale, pentru a obţine produse foarte valoroase din punct de vedere alimentar.

BOLILE   au o pondere mare în cazul în care nu se respectă hrănirea şi microclimatul, aşa că voi face referire le cele care au importanţă acum, în sezonul sacrificărilor de iarnă.

Rujetul este o boală infecţioasă ce afectează suinele de toate vârstele, caracterizată prin apariţia de pete roşiatice pe piele, febră şi lipsa poftei de mâncare. În acest caz e nevoie de intervenţia medicului veterinar pentru a lua decizia potrivită în ceea ce priveşte tratamentul. Mare atentie, după aplicarea oricărui tratament există un interval de pauză în ceea ce priveşte consumul de carne.

Ascaridoza este o boala parazitară ce afecteaza tineretul  dar şi adultele, manifestată prin diaree alternative, constipaţie, vomă, lipsa poftei de mâncare, încetinirea vitezei de creştere. În acest caz recomand intervenţia medicului veterinar pentru a aplica medicaţia specifică.

Trichineloza şi sarcocistoza  sunt boli parazitare cu localizare intramusculară, animalele bolnave neavând nici un semn clinic în timpul vieţii; de aceea la sacrificarea fiecărei suine recomand proprietarilor să efectueze examenul  trichineloscopic  la fiecare medic veterinar din raza comunei unde se găsesc. Subliniez obligativitatea acestui examen deoarece în cazul infecţiei umane se poate ajunge la tulburări grave metabolice, insuficienţa respiratorie, moarte. Manifestările clinice imediate în urma consumului de carne contaminată, în cazul uman sunt: diaree, vomă, tumefierea pleoapelor şi a limbii.

Hidatidoza si cisticercoza sunt boli parazitare grave cu putine manifestări clinice in timpul vieţii suinelor , dar în urma sacrificării lor pot fi observate vezicule (chisturi) pe diferite organe : ficat , pulmon , cord, rinichi, mezenter. Organele parazitate  nu pot fi consumate de către om şi/sau câini deoarece  se va reproduce boala, şi în acest caz este bine să fie consultate medical- veterinar.

Vă doresc tuturor sărbători fericite, cu bucate multe şi sănătoase!

         

                                                          Dr. med.vet. Horea BACIU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Sfatul medicului veterinar: Sezonul sacrificării porcilor, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Un articol de

Parerile cititorilor (0)

Observatie: Moderarea comentariilor este activata.Apar doar comentariile care respecta regulile de bun simt.

Eveniment

SAM_0570 N-AU PĂCĂLIT FOTBALUL ! BĂIŢA GHERLA – AVÂNTUL RECEA-CRISTUR 4 – 2 (1 – 0)
            De ziua păcălelilor, campionatul judeţean de fotbal zona Gherla a programat derby-ul campionatului ...
promo gilau-mintiu-gherlii ORBULESCU-I CU NOROC! SOMEŞUL GILĂU – VULTURUL MINTIU-GHERLII 1 – 0 (0 – 0)
   E primăvară iarăşi, primăvară, aşa spune rapsodul şi câtă dreptate are. Frumoasa localitate ...
promo_intalnire1 Întâlnirea miraculoasă de peste ani…
  Zaharia Todea din comuna clujeană Căianu a atins  venerabila vârstă de 84 de ...
promo traian neamtu Foştii deţinuţi politici din Cluj precizează: “Ne opunem înfiinţării unei linii de învăţământ în limba maghiară la U.M.F. din Târgu Mureş!”
Foştii deţinuţi politici au urmărit tot timpul situaţia politică din ţară pentru că noi ...
promo principesa margareta ANIVERSAREA ALTEŢEI SALE REGALE PRINCIPESEI MOŞTENITOARE MARGARETA
La 26 martie este ziua de naştere a ASR Principesei Moştenitoare Margareta, iar la ...
manifestatie iuliu maniu promo Jurnalul lui Ion T. Pădureanu, aghiotantul lui Iuliu Maniu. Arestarea. Ancheta. Snagovul. (Ultimul episod)
Urmărit “la sânge”          Acum dragostea de ţară şi faţă de propriul popor devine o ...
promo_sport La câţiva milimetri de moarte. Amintirile unui alpinist.
Clujeanul Adrian Negrean face alpinism de performanţă de la vârsta de 17 ani şi ...
martisoare-promo CONFESIUNI DESPRE MĂRŢIŞOR
Ne aducem aminte că, Anul Civil Roman, întocmit de Sosigeme începea la 1 martie, ...
furtul_la_vot1 Furtul voturilor
            Se apropie alegerile. Cea mai mare spaimă a tuturor celor implicaţi în procesul ...
promo CAPOEIRA – UN STIL DE VIAŢĂ
La mijlocul anilor 80 şi-au făcut apariţia în ţara noastră aparatele video şi odată ...
Untitled Document
Webdevelopement & Preprint: www.trans-tech.ro
Service retele calculatoare, transmisii securizari date Piatra Vistea Service calculatoare, Laptopuri Notebook-uri Cluj

Ceasuri barbatesti Ceasuri dama Ochelari de soare